torsdag 28 februari 2013

Heras hingstlista

Hera med dottern Högås Hebe sommaren 2007

Nu börjar avelstankarna snurra i huvudet. De är omöjliga att stoppa - oavsett om man ska betäcka eller ej så  börjar hjärnan fundera ut lämpliga kombinationer mellan sto och hingst. Det är så himla spännande och det känns nästan lite pirrigt när man tänker på alla fina avkommor som man skulle vilja göra verklighet av.

Ett sto som har en lång önskelista med möjliga kavaljerer är Hera. OjojOJ så sugen jag är på att få se en Hera-unge födas och växa upp. Hennes förstfödda och hittills enda avkomma togs ju tyvärr ifrån oss alltför tidigt. Om Hera själv fick säga vad hon tyckte så tror jag att det skulle kunna bli första bästa - hon är ganska självgod och räknar nog med att generna från henne själv ska utkonkurrera allt motstånd, så valet av man är av underordnad betydelse, hehe. Men nu är det ju som tur är upp till hennes stolta matte att drömma om lämplig partner och jag tänkte dela med mig av tankegångarna.

Hera - my beautiful black!

Överst på listan står vår hemmastationerade hingst IM Claudius RP 178. I största laget kanske man kan tycka, han är ju ändå d-ponny, om än långt från maxad. Tjaa, vad ska man säga - jag är beredd att chansa när det gäller den här kombinationen. Hera är liten och jag tror inte att hon nedärver sig stort, hennes mamma var också liten. Claudius nedärver sig nog ganska jämnt och då finns det en stor chans att avkomman faktiskt slutar som stor/maxad d-ponny, och det är ju precis det jag vill ha!

Både Hera och Claudius tillhör mina absoluta favoriter när det kommer till ridningen. Båda är mjuka och följsamma, de är rörliga och spänstiga med lite "gummi-känsla". Hera är tok-modig och hoppar allt. Claudius är kanske lite försiktigare men teknisk och välhoppande. Jag tror att en avkomma efter dem skulle bli ren och skär ridglädje! :-)

IM Claudius provar att hoppa vattenmatta som fyraåring.

Som god tvåa och som ger mig stor "måste-ha-känsla" kommer Dimmans Eros RNF 182 (klicka på namnet för att komma till hans egen hemsida). En fullkomligt ljuvlig New Forest hingst som jag bara avgudar! Vi har träffat honom ute på tävling och han är så cool! Och har denna gosse meriter eller? Det är nog lättare att räkna upp vad han inte har gjort. Han har bland annat representerat Sverige på Nordiska Mästerskapen i hoppning där han har tagit guld individuellt och silver i lag. Han har startat SM i både hoppning och fälttävlan ett flertal gånger. Han har flera segrar upp till och med MSV A (120 cm) i hoppning.

Jag tycker att det är en fantastiskt fin hingst med mycket ponnykaraktär, både till utseendet och till temperamentet. Jag tror att han skulle matcha Hera superfint och att avkomman skulle få en perfekt kombination av ädelhet och massa.

Dimmans Eros RNF 182. Foto/copyright: Helena Grübb.

Dimmans Eros RNF 182. Foto/Copyright: Helena Grübb.

Om ni vill läsa mer om Dimmans Eros och hans uppfödare Dimmans Stuteri så kan du klicka här >>>
Om ni vill se Dimmans Eros i rörelse så kolla här: 




En annan hingst som jag hjärtans gärna skulle vilja använda till Hera är Coelenhage´s Prins Thatch RP 151. Jag har två avkommor efter honom som är födda 2011 och han är även pappa till Knatte som är en av våra utbildningsponnysar. Vi hade "Prinsen" här på försäljning och det är verkligen en underbar individ. Sååå snäll och god samtidigt som han är så BRA! Både gångarter och hoppförmåga är av absoluta toppkvalitet enligt mig.

C Prins Thatch RP 151 är en ridponnyhingst av det mindre slaget, 134 cm närmare bestämt, och han har lämnat bra d-ponnystorlek på sina avkommor med större ston.

Här är några bilder på vackra C Prins Thatch RP 151 som vi har tagit under tiden han var hos oss.

 Prinsen busar i hagen.

 Prinsen och jag myser i snön.

Tilde och Prinsen tränar hoppning hemma på ridbanan.

Det är min topp-tre-lista när det gäller hingstönskningar till Hera. Men det finns såklart fler... Nu blev det här inlägget lååångt nog som det är så fortsättningen på listan får bli nästa gång. Måste gå ut och rida nu! :-)



2 kommentarer:

  1. roligt att du har eros på din lista:-) jag väntar ettföl e eros - kantjes ronadlo i vår - det ska bli så himla spännande! sen blir det ett ridponnyföl med e. b rigoletto :-) ev ska jag till dagstorp på söndag och kika på eros och m aristocrat. /Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, vad roligt för dig!!! :-)
      Det blir nog två fina föl du får med de papporna!

      Radera